Trainingen ‘KennisOVERdrager’ – Module ‘Kennis vastleggen in rapporten’

Netherlands Maritime Technology

Type: Training / Sector(en): Zeevaart, Offshore, Havens, Jachtbouw, Binnenvaart, Scheepsbouw, Maritieme Toeleveranciers, Maritieme Dienstverlening, Visserij, Waterbouw, Watersport

Bij medewerkers in de maritieme industrie is veel kennis aanwezig, die zeer waardevol en nuttig is voor collega’s. Het kundig en effectief overdragen van deze kennis is echter een vak apart. Als dit niet (goed) gebeurt kan een schat aan kennis verloren gaan.

In de nieuwe trainingen ‘KennisOVERdrager’, bestaande uit 4 modules, krijgt u handvatten aangereikt waarmee u leert uw kennis op een stimulerende en effectieve manier over te dragen aan uw collega’s. Deze interactieve trainingen veranderen u van kennisdrager naar kennisOVERdrager.

Doel

In een aantal sessies leert u handige tips en methoden om uw kennis constructief en effectief over te dragen. Er zijn meerdere typen kennis en de meest effectieve overdrachtsmethode kan verschillen per type. Tijdens de trainingen leert u deze verschillen herkennen en gaat u direct aan de slag met het oefenen in het overdragen van kennis. U wordt niet opgeleid tot trainer, maar u leert efficiënte methoden om op praktische wijze uw kennis te delen tijdens uw dagelijkse werkzaamheden.

Doelgroep

De trainingen zijn voor mensen die het belang inzien van kennis overdragen en hun vaardigheden hierin graag willen verbeteren. Positieve instelling en mentaliteit zijn hierin belangrijker dan aantal dienstjaren, functie of (technische) achtergrond. Geeft u nu soms een presentatie voor de afdeling over uw werkzaamheden, begeleidt u nieuwe/junior collega’s of legt u uw kennis weleens vast in verslagen? Dan zijn deze trainingen interessant voor u.

Module Kennis vastleggen in rapporten

De module ‘Kennis vastleggen in rapporten’ bestaat uit instructie over en oefening van rapportagetechniek. Deelnemers vergroten hun vaardigheid in het schrijven van technische rapporten voor een diverse doelgroep, waarbij zij leren om binnen een rapport aan de wensen van verschillende lezersgroepen tegemoet te komen. De training besteedt aandacht aan structuur van en eisen aan verschillende rapportonderdelen, aan het gebruik van illustraties en bronnen, effectief gebruik van paragrafen en alinea’s, toegankelijk en aantrekkelijk schrijven en overtuigingskracht van tekst. Deelnemers dienen zelf een rapport of vergelijkbare tekst in te brengen waaraan zij willen werken.

Leerdoelen

De deelnemers zijn na afloop in staat

 • Een technisch rapport helder en toegankelijk te structureren
 • Een rapporttekst te schrijven die tegemoet komt aan de wensen van diverse soorten lezers
 • Heldere figuren en tabellen toe te passen
 • Op correcte wijze met bronnen om te gaan
 • Effectieve paragrafen en alinea’s te construeren
 • Hun stijl aan te passen aan de doelgroep
 • Correct en begrijpelijk te schrijven
 • Voorkennis

  Voor deze training is geen specifieke voorkennis of opleiding vereist. Het is wel noodzakelijk dat deelnemers zelf een tekst (of tekstopdracht) inbrengen waaraan zij willen werken.

  Lesmateriaal

  De deelnemers krijgen een map met lesmateriaal uitgereikt.

  Deelnemers

  Minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers per training.

  Trainers

  De trainingen worden gegeven door het Instituut voor Talen en Academische Vaardigheden van de Technische Universiteit Delft. Zij verzorgen ook de trainingen in deze vaardigheden voor de docenten en studenten van de TU Delft en hebben een proactieve, no-nonsense aanpak. De trainingen ‘KennisOVERdrager’ zijn speciaal ontwikkeld voor en in samenwerking met Netherlands Maritime Technology.

  Na het succesvol afronden van de module ‘Basisdidactiek’ en twee van de overige drie modules ontvangt u het certificaat ‘KennisOVERdrager’.

  Overige modules

  • Module ‘Kennis presentatie’ 20 maart, 6 en 13 april 2016 van 13.00 tot 17.30 uur
  • Module ‘Basisdidactiek’ 11 en 18 mei 2016 van 13.00 tot 17.30 uur
  • Module ‘Coaching en 1:1 instructie’ 25 mei 2016 13.00 tot 17.30 uur

  Datum

  8 en 14 april 2016 van 13.00 tot 17.30 uur

  Locatie

  Netherlands Maritime Technology, Boompjes 40, Rotterdam

  Kosten

  Leden € 725,-

  Niet-leden € 925,-
  Bedragen zijn inclusief materialen en naslagteksten, exclusief BTW.

  Aanmelden

  Om u in te schrijven, klik hier